Er Blockchain vejen frem i modeindustrien?


Kan Blockchain teknologi være modeindustriens håb for en mere social ansvarlig fremtid? Blockchain systemer har mulighed for at samle kritisk information, overskueliggøre forsyningskæder og offentliggøre realiteten bag modeindustrien.

Af: Kathrine Dovnborg Frederiksen

Hvis du synes, at Blockchain i modeindustrien lyder som en fjern teknisk fremtid, så tager du heldigvis fejl. Blockchain i modeindustrien er nemlig langt nærmere, end man måske skulle tro, og teknologien kan hjælpe med at overskueliggøre og bidrage til at mindske en del af de problemer, som findes i branchen. Problemer såsom manglende transparens, usympatiske arbejdsforhold og spild af ressourcer kan være svære at spore og se konsekvenserne af. Blockchain teknologi kan bidrage med at gennemsigtiggøre branchen og minimere uetiske handlinger bag kulissen. 

Men hvad er Blockchain egentlig? 

Helt enkelt er Blockchain teknologi et system, som kan lagre data. Blockchain fungerer som et sikkert system, som er umuligt at hacke, derfor er det et troværdigt redskab, som kan klargøre kritiske informationer om produktionen bag tøj. 

Denne innovative lagring af information kan bl.a. benyttes til at overskueliggøre forsyningskæden i modeindustrien. Systemet kan lagre information om processen, helt fra hvor bomulden er blevet plukket, til hvilken butik t-shirten er endt ud i. I retail fungerer dette ved, at hvert stykke tøj har en QR-kode tilknyttet, hvorpå du kan se hele rejsen, som dit nye tøj har været gennem. Det vil derfor være umuligt for brands at skjule hvilket miljømæssigt og menneskeligt aftryk, deres tøj efterlader. 

Blockchain kan benyttes af brands, som kan købe sig ind i systemet. Det har flere fordele for brands at benytte sig af Blockchain systemer. De har mulighed for at øge gennemsigtigheden, bevise deres grønne politik og tiltag samt at verificere bæredygtig produktion. Når man tager forbrugeren med i denne proces i produktionen, skaber det et større tilhørsforhold mellem forbrugeren og tøjet. Brands som benytter sig af disse systemer, vil skabe en langt større troværdighed, hvilket er nødvendigt i en branche præget af greenwashing, tomme løfter og markedsføring baseret udelukkende på størst mulig profit. 

Blockchain har mulighed for at påvirke modeindustrien på den måde, at der kan opnås fuld transparens i forsyningskæderne. Der kan ikke snydes med oplysninger, og det er slut med greenwashing. Brands bliver tvunget til at offentliggøre kritisk information om deres produktion, behandling af personale og deres klimaaftryk. De har ikke mulighed for at komme uden om deres ansvar, og de er nødt til at reagere på konsekvenserne af de handlinger, som ligger bag et komplekst system i forsyningskæden. 

Dette komplekse system gemmer en lang proces og produktion, som kan være svært for forbrugeren at sætte sig ind i – især da der florerer så meget misvisende information og markedsføring, som resulterer i manglende tillid mellem kunde og brand. 

Blockchain kan være en løsning, som binder forbrugeren sammen med produktionen og processen bag, og ikke bare den butik, som de har købt tøjet i. Det vil skabe en større respekt for branchen og tøjet og en større klarhed for forbrugeren. 

Teknologien er her, og den er klar til at gøre modeindustrien til et fair sted. Spørgsmålet er bare om branchen er klar til at kigge indad og åbne op for hele sandheden bag deres produktion? Er de klar til at implementere rigtige tiltag, som rent faktisk forbedrer forholdene for deres personale? Er de klar til at omstrukturere deres produktion, så planeten ikke skal lide for fashion?

Related Posts